Aanpassing BTW-regels vouchers

Aanpassing BTW-regels voor vouchers per 1 januari 2019

 

Per 1 januari 2019 zijn er nieuwe btw-regels voor vouchers die vanaf 1 januari 2019 worden uitgegeven.

Vouchers geven de consument het recht om tegen inlevering ervan een levering of dienst te ontvangen. Voorbeelden van vouchers zijn cadeaubonnen, boekenbonnen, bioscoopbonnen, telefoonkaarten, vervoersbewijzen, toegangskaarten etc.

Tot 1 januari 2019 was de uitgifte van vouchers vrijgesteld van btw. Pas op het moment dat de vouchers wordt ingewisseld door de  consument is btw verschuldigd.

Vanaf 1 januari 2019 is het afhankelijk van de soort vouchers of bij verkoop dan wel bij inwisseling btw is verschuldigd.

Enkelvoudig gebruik

Bij enkelvoudige vouchers is het precies duidelijk wat voor levering of dienst er zal worden verricht. Voorbeelden hiervan zijn boekenbonnen, bioscoopbonnen, toegangskaarten etc. Een enkelvoudige voucher is belast met btw op het moment van uitgifte.

Meervoudig gebruik

Bij meervoudige vouchers is het op het moment van uitgifte nog niet duidelijk voor welke goederen en/of diensten de voucher door de consument zal worden gebruikt, wie de leverancier/dienstverrichter is, in welk land , of wat het toepasbare btw-tarief is. Een voorbeeld is dinerbon. Niet duidelijk wat er met een dinerbon gekocht gaat worden. Dit kunnen etenswaren zijn (6% btw) of alcoholische dranken (21%) Meervoudige vouchers zijn belast met btw op het moment van gebruik.

Vouchers met bijbetaling

Indien Vouchers alleen kunnen worden ingewisseld met een verplichte bijbetaling dan  is de btw-regeling voor vouchers niet van toepassing. Op het moment van inwisseling is dan btw verschuldigd. De btw wordt dan berekend over het bedrag dat is betaald voor de aanschaf van de voucher en het bedrag dat wordt bijbetaald.

Bekijk ook