Woont of onderneemt u in Nederland? Dan is het binnenkort weer zover; de belastingaangifte. Vanaf 1 maart 2020 kunt u de aangifte over de belastingen die voor u van toepassing zijn weer indienen. Waar moet u dit jaar op letten, welke aftrekposten kunt u meenemen en wat mag u absoluut niet vergeten? In dit artikel zetten we alles nog eens op een rij voor u.
Belastingaangifte doen
Ieder jaar is het voor velen weer een bron van stress; de belastingaangifte. Zoals u zeer waarschijnlijk weet kunt u ieder jaar vanaf 1 maart de belastingaangifte invullen. Doet u dit voor 1 april? Dan krijgt u hoe dan ook voor 1 juli bericht over eventuele teruggaves.
Lukt het niet om uw aangifte voor 1 april te versturen? Geen paniek, de aangifte moet uiterlijk op 1 mei binnen zijn bij de Belastingdienst. Lukt ook dit niet? Vraag dan altijd voor 1 mei uitstel aan. Doet u dit niet, dan riskeert u een fikse boete.
Grote kans dat u op het moment van lezen al een aangiftebrief van de Belastingdienst of een melding in uw berichtenbox op mijnoverheid.nl hebt ontvangen.
Meer over de belastingaangifte
In Nederland werkt men met drie belastingboxen. Box 1 gaat hierbij over het belastbaar inkomen uit uw werk en woning. Box 2 gaat over het belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang en box 3 gaat over het belastbaar inkomen uit sparen en beleggen. Als ondernemer kunnen alle drie de betreffende boxen voor u van toepassing zijn. Wij hebben deze onderstaand dan ook voor u uitgewerkt:
Box 1: Belastbaar inkomen uit werk en woning
Inkomsten:
- Loon, uitkering of pensioen;
- Fooien;
- Ontvangen alimentatie en lijfrente uitkeringen;
- Eigenwoningforfait;
- Kapitaalverzekeringen eigen woning;
- Winst uit uw onderneming;
- Inkomsten als freelancer, gastouder, artiest of beroepssporter.
Aftrekposten:
- Openbaar vervoer;
- Kosten van de eigen woning;
- Premies voor lijfrenten;
- Persoonsgebonden aftrek zoals alimentatie, studiekosten, zorgkosten en giften.
Box 2: Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
Inkomen:
- Reguliere voordelen zoals dividend en dividendbelasting;
- Vervreemdingsvoordelen zoals verkoopwinst op aandelen.
Aftrekposten:
- Wanneer uw persoonsgebonden aftrek hoger is dan de inkomsten uit box 1 en box 3, mag u het restant van de persoonsgebonden aftrek in box 2 aftrekken.
Box 3: Belastbaar inkomen uit sparen en beleggen
In box 3 betaalt u belasting over uw vermogen. Uw vermogen is de optelsom van uw spaargeld, uw beleggingen en uw andere bezittingen, min de eventuele schulden. Over het bedrag dat overblijft betaalt u vermogensrendementsheffing.
Tips bij het invullen van de belastingaangifte
Met de onderstaande zes tips zorgt u voor een complete en kloppende belastingaangifte:
- Begin op tijd met het invullen van uw belastingaangifte;
- Voer de gegevens van ál uw relevante bezittingen in. Denk bijvoorbeeld ook aan een tweede woning;
- Sla een kopie op van uw persoonlijke aftrekposten. Mocht de belastingdienst om een onderbouwing vragen, heeft u deze al bij de hand;
- Controleer de vooraf ingevulde gegevens grondig;
- Wees scherp op uw overige aftrekposten. Laat geen onnodig geld liggen door enkel de vooraf ingevulde renteaftrek bij uw aangifte toe te voegen;
- Schenkt u aan goede doelen? Vergeet de giften met ANBI-status dan niet bij uw aftrekposten toe te voegen. Deze zijn namelijk ook aftrekbaar.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk daarom op de website van de Belastingdienst welke documenten voor u van toepassing zijn en zorg dat u alle gegevens bij de hand heeft zodra u de belastingaangifte gaat invullen.
Voorlopige belastingaangifte
Wanneer u al enig idee hebt hoe uw financiële situatie voor komend jaar er uitziet, dan is het verstandig om alvast een voorlopige aanslag aan te vragen. Weet u bijvoorbeeld dat uw inkomen het komende jaar grotendeels gelijk blijft? En vinden er verder geen grote veranderingen plaats in uw leven? Dan is de voorlopige aanslag uitermate geschikt voor u.
Het voordeel van de voorlopige aanslag is dat u het bedrag dat u dient terug te betalen of als belastingteruggave ontvangt op die manier maandelijks kunt verrekenen met de belastingdienst in plaats van jaarlijks.
Het komende jaar vult u dan de definitieve aanslag in. Mochten er verschillen zijn tussen uw voorlopige en definitieve aanslag, dan worden uw betalingen of teruggaves automatisch verrekend door de belastingdienst.
Uitstel aanvragen voor uw belastingaangifte
Lukt het u niet om voor 1 mei 2020 aangifte te doen? Dan is het verstandig om bij de Belastingdienst uitstel aan te vragen. In principe krijgt u dan uitstel tot 1 september 2020, maar eventueel kunt u ook langer uitstel krijgen indien u dat wenst.
Tip: Zorg ervoor dat u op tijd om uitstel vraagt om een vervelde boete te voorkomen! Doet u te laat aangifte? Dan kan de boete al snel oplopen tot €369.
Hulp bij belastingaangifte? Besteed uw aangifte uit bij Brouwers!
Het invullen van de belastingaangifte is waarschijnlijk een van die verplichte ondernemerszaken waar u niet naar uitkijkt. Loopt uw aangifte ook vaak uit in een tijdrovende en ingewikkelde klus? Kies er dan voor om dit uit handen te geven.
Wij van Brouwers begrijpen als geen ander dat u als ondernemer niet volledig thuis bent in de wereld van fiscale regelingen. U houdt zich natuurlijk het liefst bezig met hetgeen waar u goed in bent; namelijk, ondernemen.
Aangezien de belastingaangifte vaak een complex proces is, waar veel nauwkeurigheid en precisie bij komt kijken, kunt u de belastingaangifte met een gerust hart aan ons overlaten. Bij Brouwers staan kwaliteit en continuïteit namelijk centraal, zeker wanneer het aankomt op het doen van uw aangifte!
Heeft u interesse in gevraagd en ongevraagd belastingadvies van onze specialisten?
Heeft u vragen of wilt u met het oog op 2020 een vrijblijvend advies over de belastingaangifte over 2019? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.
Gerelateerde artikelen
Toon allesU BENT TOCH GEEN DIEF VAN UW EIGEN PORTEMONNEE ??
Verwacht u dat u inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over 2022 moet betalen? Zo ja, dien dan vóór 1 mei 2023 een verzoek in om uitreiking...