De Investeringsbegroting, alles wat u moet weten

Een investeringsbegroting geeft inzicht in de middelen die u nodig heeft om een onderneming te starten of uit te breiden. Iedere ondernemer heeft plannen voor de toekomst, sommige zijn concreet, andere zijn eerder een droom. Dankzij de investeringsbegroting weet u of deze plannen haalbaar zijn of niet. Nu veel ondernemers bezig zijn met de plannen en budgetten voor komend jaar nemen wij het belang van de investeringsbegroting in dit artikel nogmaals met u door.

Meer over de investeringsbegroting

Een onderneming opstarten of uitbreiden kost geld. Sommige investeringen zijn noodzakelijk, anderen kunnen wellicht beter even wachten. In de investeringsbegroting zet u daarom op een rij wat u minimaal nodig denkt te hebben qua middelen om uw plannen door te voeren. Hierbij kijkt u 1 tot 3 jaar vooruit. Zo krijgt u niet alleen overzicht, maar ook grip op uw financiën.

De investeringsbegroting moet in ieder geval alle te verwachten investeringen bevatten om u een eerlijk beeld te geven van de middelen die u nodig heeft om dit te realiseren. In feite is de investeringsbegroting de linkerkant van uw balans. Er moet namelijk onderscheid gemaakt worden tussen de vlottende en de vaste activa. Dit zijn de bezittingen van uw onderneming.

Vlottende activa: Dit zijn bedrijfsmiddelen die minder lang dan een jaar in uw onderneming aanwezig zijn. Bijvoorbeeld de openingskosten, uitstaande rekeningen bij klanten en voorraden.

Vaste activa: Dit zijn bedrijfsmiddelen die langer dan een jaar in uw onderneming aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een computer, inventaris of een bedrijfsauto.

De investeringsbegroting is tot slot onderdeel van uw financieel plan. Hierin geeft u samen met de financieringsbegroting, de exploitatiebegroting, de liquiditeitsbegroting en de begroting van uw privé uitgaven antwoord op de volgende vragen:

  • Op welke wijze wordt de start of uitbreiding van de onderneming gefinancierd? En tegen welke voorwaarden?
  • Hoeveel winst wordt er de volgende drie jaar verwacht? Hoe zien de verwachte omzet, inkoop en kosten eruit?
  • Wat gebeurt er op uw bankrekening? Komt u niet in de knoop met inkomsten en uitgaven?
  • Hoeveel geld heeft u privé nodig om (goed) te kunnen leven?

Investeringsbegroting maken

Een investeringsbegroting wordt vaak opgesteld in drie stappen. Zo zal u ten eerste zo specifiek mogelijk in kaart moeten brengen welke middelen u nodig hebt om uw onderneming te starten of uit te breiden. Alleen ‘inventaris’ noteren is dus niet voldoende. Noteer liever; 22 stoelen en tafels, 12 tafelkleden etc.

Vervolgens noteert u van alle middelen die u op de wensenlijst heeft staan de kosten. Hierbij doet u er verstandig aan om bij verschillende partijen een offerte op te vragen. Zo krijgt u het best mogelijke beeld van de te verwachten kosten.

Tot slot moet u bepalen hoeveel u van uw eigen vermogen wilt gebruiken om de investeringen te financieren en hoeveel vreemd vermogen u wilt gebruiken. Als u dit in kaart heeft gebracht kunt u gericht opzoek naar een geschikte financier.

U doet er bij het opstellen van de investeringsbegroting daarnaast goed aan om het volgende in overweging te nemen:

  • Onderbouw grote investeringen met offertes;
  • Vraag offertes op bij meerdere leveranciers om zo tot de juiste keuze te komen;
  • Houd rekening met bepaalde onvoorziene kosten.

Vragen of interesse in begeleiding bij het opstellen van uw investeringsbegroting?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het opstellen van een investeringsbegroting die aan alle eisen voldoet? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.

Neem contact op en stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

De Investeringsbegroting, alles wat u moet weten

Een investeringsbegroting geeft inzicht in de middelen die u nodig heeft om een onderneming te starten of uit te breiden. Iedere ondernemer heeft plannen...

Het boekjaar, alles wat u moet weten

Het boekjaar, een term waar u vast weleens van gehoord heeft. Maar van wanneer tot wanneer loopt het precies en mag je hier als...

Brouwers – Het economisch steun- en herstelpakket januari 2021

Uitbreiding economisch steun- en herstelpakket Eerder deze maand informeerden ministers Van ’t Wout, Hoekstra, Koolmees en staatssecretarissen Keijzer en Vijlbrief de Tweede Kamer over...