Zonder doelgroepverklaring geen recht op financieel voordeel

Alles over de doelgroepverklaring

Om te stimuleren dat een bepaalde groep werknemers aan het werk komt of blijft, geeft de overheid mobiliteitsbonussen. Dit zijn bepaalde loonkostensubsidies. In deze column nemen wij u voor specifiek het onderwerp doelgroepverklaring mee.

Wanneer een werkgever in 2018 iemand in dienst neemt met een doelgroepverklaring, kan de werkgever daar financieel voordeel van hebben middels loonkostenvoordeel (LKV). Het LKV is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer oudere werknemers en/of werknemers met een arbeidsbeperking in dienst nemen of houden. De toepassing van het LKV is vergelijkbaar met premiekortingen, maar de uitbetaling verschilt.

Het is daarbij belangrijk dat de doelgroepverklaring LKV binnen 3 maanden nadat de werknemer is gaan werken of herplaatst, wordt aangevraagd bij het UWV. Zonder deze verklaring bestaat er immers geen recht op deze korting. De werknemer kan de werkgever machtigen om de verklaring aan te vragen. Deze drie maanden is een harde termijn. Latere aanvragen dan drie maanden na indiensttreding of herplaatsing van de werknemer is niet mogelijk. De werkgever krijgt dan geen loonkostenvoordeel.

Doelgroepregister

Vanaf 1 januari 2018 kan de werknemer een doelgroepverklaring LKV aanvragen, als de werknemer valt onder een van deze onderstaande doelgroepen:

  • Mijn (nieuwe) werknemer valt onder de participatiewet
  • Mijn (nieuwe) werknemer heeft een WAO- of WIA-uitkering
  • Mijn (nieuwe werknemer heeft een Wajong-uitkering
  • Mijn (nieuwe) werknemer heeft een WW-uitkering
  • Ik neem een oude of jonge werknemer met uitkering in dienst

Gezien de hoogte van het LKV, welke kan oplopen tot maximaal € 6.000,- per jaar is het raadzaam om dit te onderzoeken. Maar hoe weet u dat iemand onder de doelgroep valt?

Vanzelfsprekend mag dit niet gevraagd worden tijdens de sollicitatieprocedure. Dit mag u op grond van artikel 63a Ziektewet wél na twee maanden na indiensttreding vragen. U als werkgever heeft dus voor deze specifieke groep nog maar een maand om de zaken op orde te brengen. Stel hier intern een strak protocol voor op.

Heeft u vragen over de doelgroepverklaring?

Neem contact met ons op voor meer informatie over de doelgroepverklaring en het loonkostenvoordeel voor u als werkgever en/of op welke wijze wij als Brouwers u van dienst kunnen zijn.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen voor ons? Bel of stuur ons gerust een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Kennisplatform HRM

“Door de snelle en dynamische maatschappij waarin wij leven (waarbij de nieuwe iPhone sneller is ontwikkeld dan een nieuw recept van Jamie Oliver), is...

Compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Naast alle corona perikelen is het voor u als ondernemer ook zaak om te bekijken of u nog (slapende) dossiers heeft liggen welke onder...

in 10 stappen AVG-Proof

Per 25 mei 2018 heeft de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vervangen en is de AVG in de gehele Europese Unie van...