

Het boekjaar, een term waar u vast weleens van gehoord heeft. Maar van wanneer tot wanneer loopt het precies en mag je hier als ondernemer ook van afwijken? Dit zijn vragen die wij nog vaak voorbij horen komen. In dit artikel leggen we u dan ook graag nog eens uit hoe een boekjaar er precies uitziet.
Dit is de periode waarin u de volledige boekhouding van uw onderneming uitvoert. Dit is automatisch dus dezelfde periode waarover u de jaarrekening maakt. Het boekjaar wordt altijd afgesloten met de jaarafsluiting.
Een boekjaar duurt vaak 12 maanden en loopt in de meeste gevallen gelijk met een kalenderjaar (van 1 januari tot en met 31 december). Wanneer u besluit om hiervan af te wijken, is er sprake van een gebroken boekjaar. Daarnaast mag een boekjaar op verzoek ook langer of korter zijn dan de gebruikelijke 12 maanden. Hierbij geldt een maximum van 24 maanden en een minimum van 1 dag.
Het boekjaar wordt altijd gedefinieerd in de statuten van een rechtspersoon. Vandaar dat het veranderen van een boekjaar alleen mogelijk is wanneer de statuten worden aangepast. In Boek 2 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek is namelijk bepaalt dat het boekjaar van een rechtspersoon het kalenderjaar is, indien in de statuten niet anders is aangewezen. Het is uiteraard niet toegestaan om dit te wijzigen met enkel het doel om incidenteel fiscaal voordeel te behalen.
Een gebroken boekjaar is met name gunstig wanneer de aard van uw onderneming daar om vraagt. Denk bijvoorbeeld aan seizoenshandel. Door het boekjaar in dit geval gelijk te laten lopen met uw productiecyclus kunnen kosten, opbrengsten en afschrijvingen per seizoen toegekend worden in plaats van per kalenderjaar.
Ook sportorganisaties die de boekhouding per seizoen willen bijhouden, of universiteiten waarbij de boekhouding gelijk dient te lopen met de schooljaren hebben vaak baat bij een gebroken boekjaar.
Een verlengd boekjaar kan enkel worden aangevraagd in het eerste jaar van uw onderneming en wanneer er sprake is van een gebroken boekjaar. Ook geldt dit enkel wanneer u een BV opricht. De overige rechtsvormen komen hiervoor niet in aanmerking.
Het doel hiervan is dat een onderneming die bijvoorbeeld pas 3 maanden bestaat niet direct een jaarrekening op dient te stellen en bijbehorende aangiften moet doen. Deze verplichtingen verschuiven naar 31 december het daaropvolgende jaar.
Het belangrijkste voordeel van een verlengd eerste boekjaar is dat u een jaarrekening minder hoeft op te stellen. Dit kan in veel gevallen aanzienlijk schelen in de administratieve- en accountantskosten voor het opstellen en/of controleren van de jaarrekening.
Daarentegen levert het ook nadelen op. Zo blijft u bijvoorbeeld in onzekerheid over de hoogte van de VPB en/of IB belastingtarieven. Als er in het opvolgende jaar belastingverhogingen plaatsvinden, dan dient u niet alleen meer belasting te betalen over de winst uit dat betreffende jaar. Deze tarieven gelden dan ook voor de winst uit het voorafgaande jaar. Dit komt omdat u deze cijfers in hetzelfde jaar boekt. Uiteraard kan dit ook positief uitpakken wanneer er belastingverlagingen plaatsvinden.
Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend advies over het afronden van uw boekjaar? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.
Uitbreiding economisch steun- en herstelpakket Eerder deze maand informeerden ministers Van ’t Wout, Hoekstra, Koolmees en staatssecretarissen Keijzer en Vijlbrief de Tweede Kamer over...