

De EU-landen die het gebruik van oproepovereenkomsten of soortgelijke arbeidsovereenkomsten (bv. klus- of nulurenovereenkomsten) toestaan, moeten maatregelen nemen om misbruik te voorkomen, zoals:
Gevolgen EU-richtlijn voor werknemers met ‘onvoorspelbare arbeidstijden’
Betere bescherming voor werknemers van wie het werkpatroon geheel of grotendeels onvoorspelbaar is. (in de praktijk: een oproepovereenkomst.)
Het gaat om werknemers waarvoor geldt dat het merendeel van de uren waarop gewerkt moet worden niet vooraf bekend is.
Let op: geldt niet voor werknemers met wisselende roosters of wisselende diensten
Van een onvoorspelbaar werkpatroon is sprake als het merendeel van de arbeidstijd niet vooraf bekend is. In zo’n geval moet de werkgever de werknemer bij aanvang van de overeenkomst informeren over de volgende zaken:
Deze referentiedagen en –uren moet de werkgever binnen een week na aanvang van de arbeidsovereenkomst schriftelijk bevestigen.
Minimale oproeptermijn is 4 dagen (bij cao: 24 uur).
De werknemer mag de arbeid weigeren te verrichten, als deze valt buiten de overeengekomen referentiedagen en referentie-uren. Buiten de referentiedagen en -uren kan de werknemer niet verplicht worden om arbeid te verrichten. Als de tijdstippen waarop het werk moet worden verricht wel voorspelbaar zijn, dan heeft de werkgever overigens ook een informatieplicht: de werkgever moet de werknemer vooraf informeren over de duur van de normale werkdag of -week.
Sinds januari 2016 is de meldplicht datalekken in werking getreden ter uitbreiding van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Vanaf 2018 wordt de Algemene Verordering...