Overdrachtsbelasting, alles wat u moet weten

Staat u op het punt om een onroerende zaak te kopen of over te nemen? U dient dan overdrachtsbelasting af te dragen. Brouwers vertelt u graag meer hier over! Wij beschikken over extensieve kennis en jarenlange ervaring op het gebied van overdrachtsbelasting. In onderstaand artikel geven we u graag een uitgebreide toelichting!

Wanneer moet ik overdrachtsbelasting afdragen?

Bij de aankoop of overname van een pand, woning of stuk grond dient u overdrachtsbelasting te betalen. Maar er zijn ook andere zaken waarover u overdrachtsbelasting moet afdragen wanneer u hier eigenaar van wordt, namelijk:

 • Rechten op onroerende zaken, denk hierbij aan:
 • Opstalrecht: met het opstalrecht mag u bouwen, werken of beplanten op andermans grond, zonder dat diegene eigenaar wordt van wat u bouwt.
 • Erfpachtrecht: met het erfpachtrecht mag u gebruik maken van de grond waar uw pand staat, zonder dat u eigenaar wordt van deze grond.
 • Aandelen in een nv of bv, welke grotendeels bestaan uit onroerende zaken. Dit worden ook wel onroerendezaakrechtspersonen genoemd.
 • Het recht op gebruik van gemeenschappelijke ruimten binnen een bewonersvereniging, bijvoorbeeld de gedeelde tuin van een appartementencomplex.

Startersvrijstelling

Er zijn echter ook enkele situaties waarin u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Eén van deze situaties is de startersvrijstelling; de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor jonge woningkopers. U heeft recht op een startersvrijstelling in de volgende situaties:

 • U koopt een woning na 1 januari 2021 die u zelf gaat bewonen. Hiervoor dient u bij het tekenen van de notariële akte tussen de 18 en 35 te zijn. Ook mag de woningwaarde niet hoger zijn dan € 000, wanneer de overdracht na 31 maart 2021 plaatsvindt. Hiervoor geldt de overdrachtsdatum waarop bij de notaris is getekend, niet die van de koopovereenkomst. Ten slotte mag u niet eerder een beroep gedaan hebben op de startersvrijstelling.
 • U voert eerst verbouwingswerkzaamheden uit, voordat u het huis gaat bewonen.
 • Wanneer u een pand koopt en een deel van het pand gaat verhuren, betaalt u overdrachtsbelasting over dat deel. Wanneer u slechts 10 procent van de woning verhuurt en de overige 90 procent zelf bewoont, hoeft u geen overdrachtsbelasting af te staan.
 • Wanneer de woning onderdeel is van een bedrijfspand, en u gaat het woongedeelte zelf bewonen, dan betaalt u alleen overdrachtsbelasting over de waarde van het bedrijfsdeel. Daarbij geldt alsnog dat de waarde van het woongedeelte niet hoger mag zijn dan €000.

U bent niet verplicht om gebruik te maken van de startersvrijstelling. U kunt deze ´´bewaren´´ voor de aankoop van een volgende woning. U betaalt dan het verlaagde overdrachtsbelastingtarief van 2 procent.

Andere situaties waarin u geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen

Er zijn nog meer scenario’s waarbij u recht heeft op vrijstelling van overdrachtsbelasting:

 • Wanneer u zowel overdrachts- als omzetbelasting moet betalen
 • Bij verdeling van onroerend goed tussen samenwoners
 • U koopt een stuk grond of landgoed
 • U neemt een bedrijf over van een familielid
 • U zet uw onderneming om in een nv of bv
 • U koopt landbouwgrond of natuurgrond
 • Er is sprake van overmacht, bijvoorbeeld door stedelijke herstructurering.

Hoe moet ik overdrachtsbelasting betalen?

De manier waarop u de overdrachtsbelasting afdraagt, is afhankelijk van de wijze waarop u de eigenaar van het desbetreffende onroerend goed bent geworden. Daarbij wordt gekeken of u een notariële akte heeft laten opmaken.

U heeft wel een notariële akte laten opmaken

Wanneer u een notariële akte heeft laten opmaken, hoeft u verder geen actie te ondernemen. Uw notaris handelt de aangifte dan af en draagt namens u de overdrachtsbelasting af, indien u dat moet.

U heeft geen notariële akte laten opmaken

Indien u geen notaris voor het opmaken van de akte heeft ingeschakeld, moet u zelf de aangifte overdrachtsbelasting doen. Dit dient gedaan te worden binnen 1 maand nadat u officieel eigenaar bent. Het aangifteformulier kunt u opvragen bij de BelastingTelefoon.

Koop van een onroerende zaak binnen 6 maanden na vorige koop

Wanneer u een onroerende zaak koopt waarvan de verkoper minder dan 6 maanden terug de eigenaar werd, wordt de waarde van de onroerende zaak vermindert met het schuldbedrag van de vorige verkoper. Dit geldt als:

 • De verkoper nog overdrachtsbelasting dient af te dragen of;
 • De verkoper nog omzetbelasting dient af te dragen

Schenkbelasting

Het is ook mogelijk dat u zowel overdrachtsbelasting als schenkbelasting moet betalen, zoals in de volgende gevallen:

 • U krijgt het eigendom over een onroerende zaak doordat deze aan u geschonken wordt
 • Het bedrag dat u voor een onroerende zaak betaalt strookt niet met het economisch verkeer van de onroerende zaak. U betaalt dan schenkbelasting over het verschil tussen de reële waarde en het koopbedrag
 • De aankoopsom van een onroerende zaak wordt u gedeeltelijk kwijtgescholden

De overdrachtsbelasting wordt verrekend met de schenkbelasting, aangezien u eerder al overdrachtsbelasting betaald heeft over het bedrag waar u nu schenkbelasting over moet betalen.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen over alle zaken omtrent overdrachtsbelasting? Neem gerust contact met ons op! De specialisten van Brouwers helpen u graag verder. U kunt ons telefonisch bereiken op 038- 851 52 00 of via info@brouwers.nl.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Mogelijkheden en pensioenkeuzes vanuit de nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2017

Wat zijn uw mogelijkheden en pensioenkeuzes vanuit de nieuwe wetgeving geldend vanaf 1 april 2017: U heeft de mogelijkheid uw pensioen premievrij voort te...

Groot onderhoud computersystemen

Geachte Relatie, Vanaf donderdag 1 juli 19:00 uur t/m maandag 5 juli 10:30 uur vindt er een groot onderhoud plaats op onze computersystemen. Wat...

Steunpakket 3.0 Covid-19

Voor vele bedrijven hebben wij ondersteuning mogen bieden bij de eerste twee steunpakketten vanuit de overheid. Hierbij brengen wij u op de hoogte van...