Restschuldregeling eigen woning vervalt na 31 december 2017

Tip: Gaat u binnenkort verhuizen, maar levert uw woning waarschijnlijk minder op dan uw hypothecaire lening? Doe er dan alles om uw woning nog dit jaar te verkopen, zodat de restschuld nog vóór 1 januari 2018 kan ontstaan. U heeft dan nog 15 jaar aftrek van de rente op uw restschuld.

Achtergrond en voorwaarden van de restschuldregeling:

Sinds 29 oktober 2012 bestaat er een restschuldregeling die is bedoeld om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Verkoopt u uw woning voor minder dan de hypothecaire lening, dan heeft u een restschuld. Hoofdregel is dat deze restschuld geen eigenwoningschuld in box 1 is waarvan de rente aftrekbaar is, maar een schuld in box 3 waarvan de rente niet aftrekbaar is.

De restschuldregeling biedt echter uitkomst. De rente op de restschuld is dan – onder voorwaarden – toch aftrekbaar in box 1 gedurende maximaal 15 jaar. De restschuld hoeft niet te worden afgelost. Na de periode van 15 jaar renteaftrek verhuist de schuld naar box 3. De restschuldregeling geldt alleen voor restschulden die zijn ontstaan in de periode 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. De regeling wordt daarna niet verlengd. De restschuldregeling geldt daarom nog voor restschulden die uiterlijk zijn ontstaan op 31 december 2017 en eindigt dus uiterlijk op 1 januari 2033. Restschulden die op of na 1 januari 2018 ontstaan, zijn schulden in box 3 waarvan de rente niet aftrekbaar is.

Financiering van de restschuld:

Voordat de woning bij de notaris gepasseerd kan worden (de juridische levering), moet duidelijk zijn hoe de restschuld wordt gefinancierd. De geldverstrekker zal de verkoop anders tegenhouden. Er zijn verschillende mogelijkheden om de restschuld te financieren, bijvoorbeeld door deze mee te financieren in de nieuwe hypotheek of een lening bij familie of kennissen. Heeft u een onderneming in de vorm van een BV, dan kunt u ook denken aan een lening vanuit uw BV. Voor de renteaftrek hoeft de restschuld overigens geen hypothecaire schuld te zijn.

Kortom, een restschuld hoeft niet door de bank te worden gefinancierd maar kan ook met een onderhandse lening worden gefinancierd. Voor begeleiding bij het opstellen van een overeenkomst van geldlening, kunt u terecht bij de juridische afdeling van Brouwers.

Bron: Fiscount

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk ook