

Spookfacturen zijn facturen die verstuurd worden door oplichters. Op de factuur worden kosten in rekening gebracht voor nooit geleverde diensten of goederen. De oplichter hoopt uiteraard dat deze in de drukte van een administratie voldaan worden. Kortom, een spookfactuur is een gevaarlijk middel wat ingezet kan worden om uw naamsbekendheid te schaden. Andersom moet u hier natuurlijk niet intrappen wanneer u een spookfactuur toegestuurd krijgt. In dit artikel vertellen we u daarom precies wat spookfacturen zijn en hoe u een dergelijke factuur kunt herkennen.
Spookfacturen zijn dus facturen waar geen prestatie tegenover staat. Oplichters hopen uiteraard dat de ontvanger van een spookfactuur door onoplettendheid de factuur toch voldoet. Oplichters worden ook steeds slimmer dus het is mogelijk dat u bijvoorbeeld een factuur ontvangt van een product dat u vaak bestelt. Echter is dan de leverancier anders dan de leverancier die het product normaal gesproken levert. Wanneer u een spookfactuur betaalt bent u uw geld dus kwijt en ontvangt u het product of de dienst dus nooit.
Een spookfactuur ontvangt u vaak in een van de onderstaande twee vormen:
U doet er uiteraard verstandig aan om in beide gevallen bij de afzender te vragen waarom u de factuur heeft ontvangen. Zonder een bewijs van uw opdracht kan men u namelijk nooit verplichten om iets te betalen.
Spookfacturen zijn steeds lastiger te onderscheiden van echte facturen. Hoe weet u dan wanneer u een spookfactuur ontvangt? Wellicht geeft uw onderbuikgevoel u al een hint, maar door extra goed op de onderstaande onderdelen te letten kunt u iedere factuur op de juiste manier beoordelen. Zo plukt u de spookfacturen er voortaan zo tussenuit!
Spookfacturen herkent u verder vaak aan de kleine lettertjes. Er staat namelijk vaak iets in de vorm van: ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’. Ook komt u vaak het woord offerte tegen op een spookfactuur.
Vraagt u zich af of het versturen van spookfacturen strafbaar is? Nou en of! Dit valt namelijk onder het misschien wat beter bekende ‘acquisitiefraude’. Dit is dus strafbaar. Zodra u in de gaten heeft dat u een spookfactuur ontvangt doet u er dus verstandig aan om hier direct melding van te maken bij de Fraudehelpdesk. Het is in dit geval ook mogelijk om aangifte te doen bij de politie.
Heeft u vragen of ontvangt u graag een vrijblijvend advies over het omgaan met spookfacturen? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.
PV Accountants gaat samen met Brouwers Accountants & Adviseurs. Brouwers heeft vestigingen in Zwolle, Deventer, Genemuiden, Apeldoorn en Amsterdam. De nieuwe collega’s van PV...