Stagiair Dennis van der Veen aan het woord

‘Waarschijnlijk, daar heb ik niets aan. Alleen zekerheid, daar kan ik iets mee’.
F.C.M. van Langevelde

“Vaak wordt aan mij de vraag gesteld: wat is een goede stage? Het eerlijke antwoord is dat ik geen flauw idee heb. Gaat het om prestaties? Gaat het om netwerken? Gaat het om plezier hebben of gaat het meer om (in abstracte termen) een stukje zelfontplooiing?

De afgelopen periode was voor mij een kennismaking met werken bij een groot bedrijf. Mijn eigen achtergrond ligt hoofdzakelijk in kleine organisaties. Het grootste verschil is het gegeven dat je de hele dag met meerdere mensen in één ruimte doorbrengt. Zeker in het begin was dit wennen. Voor mij is duidelijk geworden dat een dergelijke inrichting een compleet andere dynamiek geeft. Ik durf met veiligheid te stellen dat ik nu meer verstand heb van kantoorhumor, dan op de dag dat ik hier binnen kwam.

Tevens stond afgelopen periode in het teken van het toetsen van mijn ambities. Al jaren denk ik te weten wat ik wil, maar proeven buiten de bekende keuken kan soms tot onverwachte resultaten leiden. Dat is ook hier het geval geweest. Mijn strakke interesse in ondernemings- en arbeidsrecht bestaat nog steeds, maar ook fiscaal recht trekt mij enorm aan. Een loopbaan in de richting van de activiteiten van (bijvoorbeeld) Fundfirm spreekt mij nu ook aan. Dit was voor de stage ondenkbaar.”

‘Every strike brings me closer to the next home run’.
B. Ruth

“Ik heb bijzondere mensen leren kennen. Zowel binnen het bedrijf als buiten het bedrijf. Professoren aan Nyenrode, directeurs van (lokale) banken en topsporters. Ik heb geleerd dat iedere klant een andere benadering nodig heeft. Sommige klanten stellen meermaals per dag contact op prijs, maar anderen hechten meer waarde aan een formeel telefoontje eenmaal per maand. Het aanvoelen en bevredigen van deze behoeftes, dat is een vak apart. Een vak wat, eerlijk gezegd, niet mijn sterkste vak zal zijn.

Een andere vraag die regelmatig wordt gesteld is: wat is werk? Het is de eerste keer in deze tekst dat ik met volkomen zekerheid een vraag kan beantwoord. Werk is al hetgeen op jouw bordje wordt gegooid, ongeacht opleiding of functieomschrijving. Het kan zijn dat je HRM-consultant en voetbaltrainer bent, maar dat wordt gevraagd of je tapijt kan trekken in een nieuwe bedrijfsruimte. Acceptatie van dergelijke opdrachten vergroot het teamgevoel, one team one goal.”

‘Ik heb geleerd dat je alleen met elkaar verder kunt komen door vertrouwen, niet door conflict’.
L. van Gaal

Binnen Brouwers heb ik veel geleerd. Uiteraard de standaard feitelijke dingen onder de stoffige ‘wat ga je eigenlijk in de praktijk doen’ noemer, maar veel meer dan dat. Ik heb geleerd over de hectiek van werken onder tijdsdruk en hoe de realiteit soms bespeeld moet worden door fictie. Wat mij het meest bij zal blijven is echter hoe mensen, onder de invloed van succes, rijkdom en invloed, hun realiteitszin verliezen. Misschien is dat wel de meeste wijze les die ik heb geleerd. Want,  zoals
J. Durante zei: ‘Wees vriendelijk tegen hen die je tegenkomt als je de ladder van succes beklimt, want je zult ze later tegenkomen als je naar beneden komt’.”

Dennis van der Veen

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Aangepast wetvoorstel excessief lenen

Op 24 maart 2022 heeft de staatssecretaris het gewijzigd wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen bv naar de Tweede Kamer gestuurd. Het bedrag van...

Verlenging van de Lockdown & steunmaatregelen (update 3-2-2021)

Helaas hebben we gister allemaal mogen vernemen dat de huidige Lockdown wordt verlengd tot 2 maart 2021. Dit vraagt zowel van ons als de...

Wel of niet overgaan tot het geven van een thuiswerkvergoeding?

Het zal u niet verbazen dat deze vraag al enige tijd in de #hottopics staat bij vele ondernemers. Van de ene kant bent u...