Startersaftrek 2020

Bent u van plan een (extra) onderneming te starten in 2020? Dan komt u in aanmerking voor de startersaftrek. Dit is een fiscale aftrekpost die dient als verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedoeld is als stimulans voor startende ondernemers. In dit artikel vertellen we u met het oog op 2020 exact hoe deze startersaftrek werkt.

Startersaftrek ondernemers

De startersaftrek is logischerwijs in het leven geroepen voor startende ondernemers. Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel mag u als startende ondernemer gedurende de eerste vijf jaar tot drie keer toe een extra bedrag van de winst aftrekken. Deze aftrekpost is een verhoging op de zelfstandigenaftrek en bedraagt in totaal €2.123,-.

Op deze manier probeert de overheid het starten van een onderneming te stimuleren en de kans op het oprichten van een succesvol bedrijf te vergroten. Veel ondernemers maken gedurende de eerste jaren namelijk weinig tot geen winst. Met dit belastingvoordeel ontvangen deze ondernemers dus een welkome financiële impuls.

Uiteraard gelden er bepaalde voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de startersaftrek. U komt in 2020 namelijk alleen in aanmerking voor de startersaftrek wanneer u:

  • Recht hebt op de zelfstandigenaftrek;
  • In tenminste één van de afgelopen vijf jaar geen onderneming in uw bezit hebt gehad;
  • In de afgelopen vijf jaar niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast.

Voorwaarden startersaftrek

Naast de bovenstaande voorwaarden gelden er nog een aantal belangrijke regels waar u als ondernemer aan dient te voldoen wil u in aanmerking komen voor de startersaftrek.

Ten eerste dient u op 1 januari 2020 nog niet de AOW-leeftijd bereikt te hebben. Voor 2020 geldt een wettelijke AOW-leeftijd van 66 jaar en 4 maanden.

Daarnaast dient u door de Belastingdienst als ondernemer aangemerkt te worden. Heeft u deze toezegging nog niet ontvangen? Vul hier dan de ondernemerscheck in en ontdek direct of u een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Tot slot moet u als ondernemer voldoen aan het jaarlijkse urencriterium van 1.225 uur. Omgerekend komt dit inclusief vakanties, feestdagen en ziektes uit op ongeveer 27 uur per week. Deze 27 uur dient u iedere week aan uw onderneming te besteden om aan het criterium te voldoen. Hierbij tellen alle uren die u aan de onderneming besteed mee, ongeacht of dit directe of indirecte uren zijn.

Zelfstandigenaftrek 2020

Buiten de startersaftrek is de zelfstandigenaftrek de meest bekende aftrekpost voor ondernemers. Ook dankzij deze regeling profiteert u van belastingvoordelen. In 2019 bedroeg de zelfstandigenaftrek €7.280,-. Dit is een vast bedrag dat u van de winst van uw onderneming af mag trekken.

Belangrijk: Tijdens de laatste editie van Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek de komende jaren stapsgewijs afgebouwd gaat worden naar een bedrag van €5.000,-. De komende jaren zal deze aftrekpost jaarlijks dan ook met €250,- verlaagd worden. Nadat er in 2028 eenmalig een verlaging van €280,- plaats zal vinden, bedraagt de zelfstandigenaftrek uiteindelijk €5.000.

In 2020 kunt u echter rekenen op een zelfstandigenaftrek van €7.030,-. Er verandert overigens niets aan de startersaftrek. Deze blijft voorlopig op €2.123,- staan. Echter gaan daarentegen wel de arbeidskorting en de algemene heffingskorting omhoog. Als we de overheid mogen geloven zou dit de bovengenoemde bezuinigingen moeten compenseren.

Ook startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?

Ook wanneer u (deels) arbeidsongeschikt bent kunt u gebruik maken van de startersaftrek. Er is namelijk een speciale aftrekpost voor arbeidsongeschikte ondernemers. Hier mag u evenals bij de reguliere startersaftrek maximaal drie keer gebruik van maken.

Voor de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid gelden de volgende bedragen:

  • Maximaal €12.000 wanneer u in de voorgaande vijf jaar geen gebruik gemaakt heeft van deze aftrekpost;
  • Maximaal €8.000 wanneer u in de afgelopen vijf jaar één keer gebruik heeft gemaakt van deze aftrekpost;
  • Maximaal €4.000 wanneer u in de afgelopen vijf jaar twee keer gebruik heeft gemaakt van deze aftrekpost.

Omdat de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid een aparte regeling is, geldt er ook een aangepast urencriterium waar u aan dient te voldoen. Dit criterium bedraagt dan namelijk geen 1.225 uur per jaar, maar minimaal 800 uur.

Vragen of interesse in persoonlijke begeleiding?

Heeft u vragen of wilt u met het oog op 2020 een vrijblijvend advies over de startersaftrek? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Team Brouwers – HomeRun 2019

Afgelopen weekend heeft Team Brouwers deelgenomen aan de Homerun 2019 om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald Huis in Zwolle. Een prachtige belevenis...

Door de ogen van een stagiaire bij Brouwers

Mijn naam is Kimberley ter Veer, 22 jaar en ik woon in Epe. De afgelopen vijf maanden heb ik met plezier stage mogen lopen...

Ondernemen in de Europese Economische Ruimte

De Europese Economische Ruimte, beter bekend als de EER, bestaat uit alle landen van de Europese Unie inclusief Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Binnen deze...