Werkgevers hebben al een uitgebreide informatieplicht (artikel 7:655 BW). De richtlijn breidt deze informatieplicht op meerdere punten uit. Ook wijzigt de richtlijn wanneer bepaalde informatie moet worden verstrekt en hoe. Het wetsvoorstel wijzigt artikel 655 van Burgerlijk Wetboek 7, waarin staat welke informatie over de arbeidsovereenkomst en arbeidsvoorwaarden een werkgever schriftelijk (of elektronisch) aan de werknemer moet verstrekken. Werknemers krijgen zo meer duidelijkheid over hun arbeidsvoorwaarden en hun rechten, wat moet leiden tot een betere arbeidsrechtelijke bescherming.
De richtlijn bepaalt verder dat verstrekking van de informatie in elektronische vorm alleen mogelijk is, wanneer de werkgever een bewijs van overdracht of ontvangst bewaart. Het bewijs van de overdracht behoeft niet de gegevens te bevatten die zijn verstrekt. Ook moet de werknemer de informatie kunnen afdrukken.
Veel werkgevers vervullen de bestaande informatieplicht door het verstrekken van een arbeidsovereenkomst. Mogelijk moeten nieuwe arbeidsovereenkomsten in bepaalde gevallen worden aangevuld. Als gegevens in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek staan is dat ook voldoende. Ook mag naar cao verwezen worden. Al eerder aangenomen werknemers kunnen om de ontbrekende informatie verzoeken. Hier moet de werkgever binnen een bepaalde periode op reageren.
De werkgever moet de gegevens genoemd in artikel 7:655 lid 1, onderdelen a tot en met e, h, i en q BW, uiterlijk een week na aanvang van de werkzaamheden aan de werknemer verstrekken. De overige in lid 1 van genoemd artikel bedoelde gegevens moeten worden verstrekt binnen een maand na aanvang of zoveel eerder als de overeenkomst eindigt.
De informatieverplichting geldt ook voor bestaande dienstverbanden, als de werknemer daar om vraagt. In dat geval moet de werkgever de gegevens binnen een maand na het verzoek van de werknemer aanvullen of verstrekken (dit wordt neergelegd in het nieuwe lid 10 van artikel 7:655 BW).
Uitbreiding informatieplicht werkgever
- De al bestaande informatieverplichting van de werkgever wordt uitgebreid.
- De gegevens moeten binnen een week na aanvang van het werk worden verstrekt.
- Sommige gegevens, waaronder de vakantie-aanspraken en de verlofregelingen of een van toepassing zijnde pensioenregeling, moet je binnen een maand na aanvang van het werk verstrekken.
- Ten aanzien van de procedure voor het beëindigen van het contract zijn werkgevers op dit moment alleen verplicht om werknemers schriftelijk of elektronisch informatie te verstrekken over de duur van de opzegtermijn voor de werknemer en werkgever of de manier waarop deze wordt berekend. Per 1 augustus 2022 moeten werkgevers nieuwe werknemers informatie verstrekken over de volledige ontslagprocedure. Omdat het Nederlandse ontslagrecht nogal uitvoerig is, is nader verduidelijkt dat een werkgever in de arbeidsovereenkomst ook kan verwijzen naar de artikelen uit de wet of cao die van toepassing zijn. Zo hoef je zaken zoals ontslaggronden en opzegverboden niet volledig te benoemen in de arbeidsovereenkomst, maar volstaat een verwijzing naar wet of cao. Van belang is wel dat het hier dan concreet in staat omschreven.
- De gegevens kunnen worden opgenomen in de cao of de arbeidsovereenkomst/een personeelsregeling.
- Check vóór 1 augustus welke informatie in de toepasselijke cao(‘s) is opgenomen.
- Check de standaard arbeidsovereenkomsten. Pas deze waar nodig voor 1 augustus aan.
- Check het personeelshandboek (arbeidsvoorwaardenregelingen) en vul voor 1 augustus waar nodig aan.
- Zorg dat werknemers die voor 1 augustus in dienst zijn getreden een verzoek kunnen doen om de uitgebreidere informatie. Zorg dat deze informatie tijdig (binnen één maand) en correct wordt verstrekt.
- Zorg dat leidinggevenden op de hoogte zijn. Laat leidinggevenden bijvoorbeeld bij ‘onvoorspelbare arbeid’ voor indiensttreding afspreken/bepalen op welke dagen en uren de werknemer kan worden verplicht om te werken;
- Voldoe je niet aan de (uitgebreidere) informatieplicht, dan kan de werknemer vorderen dat je zijn schade moet vergoeden.
Gerelateerde artikelen
Toon allesTips opstellen RI&E
Wat is een RI&E? Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beschrijft de risico’s die het werk voor de werknemers met zich meebrengt. Tevens staat in...