Vakantiedagen verjaren en (toch) naar het buitenland

Vakantiedagen

Op 1 juli 2021 vervallen in principe de wettelijke vakantiedagen die werknemers in 2020 hebben opgebouwd. De Corona pandemie heeft geleid tot sluiting van winkels/horeca en tot het massaal thuiswerken. Als gevolg hiervan hebben veel medewerkers een overschot aan wettelijke vakantiedagen opgebouwd die per 1 juli aanstaande vervallen.

Het is belangrijk om als werkgever de medewerkers vooraf te informeren over de vakantiedagen die zullen vervallen, wanneer zij dit tegoed niet opnemen voor 1 juli. Informeert u de werknemers niet, kan het zo zijn dat de vakantiedagen toch niet vervallen.

Bent u als horecawerkgever of winkelier net weer opgestart, dan wilt u voorkomen dat alle werknemers massaal hun (wettelijke) vakantiedagen op korte termijn opnemen. In dat geval is het mogelijk om de vervaltermijn te verlengen in samenspraak met de werknemers. Echter het afkopen van wettelijke vakantiedagen is in de basis verboden. Dit is namelijk alleen mogelijk bij het naderen van einde dienstverband.

 Reizen naar het buitenland

Iedereen wil straks weer op vakantie naar het buitenland als dit kan, maar waar moet u als werkgever en werknemer op letten?

Reizigers die naar Nederland komen vanuit een hoog risicogebied (code oranje) zijn verplicht om in quarantaine te gaan voor 5 tot 10 dagen. Daarnaast moeten zij een verklaring hebben waarin reis- en contactgegevens staan en zijn zij zelf verantwoordelijk voor een quarantaine-accommodatie. Daarom is het van belang om op voorhand duidelijke afspraken te maken. Als werknemers van tevoren weten wat de consequenties zijn, staat de werkgever een stuk sterker in haar schoenen. Risico komt dan namelijk voor rekening van werknemer. Ons advies is dan ook om in gesprek te blijven en zaken helder te bespreken.

 

 

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Flexibel arbeidscontract afsluiten; wanneer en welke flexvorm?

Het gebruik van flexibele arbeid neemt steeds verder toe in Nederland. Er zijn voor werkgevers dan ook uiteenlopende motiven om te kiezen voor een...

Gewijzigde openingstijden rondom Pasen

Rond Pasen gelden er gewijzigde openingstijden. Op Goede Vrijdag zijn we vanaf 15:00 uur gesloten en 2e Paasdag zijn wij de gehele dag gesloten....

Prinsjesdag 2018: Wat kan u als ondernemer verwachten op het gebied van arbeidsrecht?

Prinsjesdag 2018. Wat kan HR aankomend jaar verwachten op het gebied van arbeidsrecht? Prinsjesdag 2018 is achter de rug, de politieke plannen van het...