Verruimde deblokkering g-rekening verlengd

Bezit u een g-rekening en komt u in liquiditeitsproblemen door de coronacrisis? U heeft dan de mogelijkheid om gebruik te maken van het saldo op de g-rekening om aan kortlopende betaalverplichtingen te voldoen. Wanneer uw liquiditeitspositie dusdanig dreigt te verslechteren, kan de Belastingdienst de g-rekening voorwaardelijk vrijgeven. Dit kan u wellicht wat meer zekerheid en toekomstperspectief bieden. De termijn voor het aanvragen van een verruimde deblokkering van de g-rekening is bovendien verlengd tot 21 april 2021. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder voor een nadere toelichting.

Wat is de g-rekening?

Veel onderaannemers reserveren een gedeelte van hun declaraties voor de g-rekening. Zo verschaffen zij zich de zekerheid dat loonheffingen aan de Belastingdienst of aan onderaannemers altijd voldaan kunnen worden. Het saldo op de g-rekening is dan ook geblokkeerd, zodat deze niet aan andere zaken besteed kan worden.

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor mijn g-rekening?

Normaal gesproken is uw g-rekening enkel te deblokkeren bij een saldo-overschot. Echter, omwille van de coronacrisis maakt de Belastingdienst een uitzondering voor ondernemingen die in zwaar weer verkeren. Andere bedragen op de g-rekening zijn daarom tijdelijk verruimd gedeblokkeerd, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Hoe werkt de verruimde deblokkering van de g-rekening?

Wanneer u gebruik wilt maken van de verruimde deblokkering van de g-rekening, dient u uitstel van betaling aan te vragen wanneer loonheffingen moeten worden voldaan.

Onderstaand stappenplan laat zien hoe de verruimde deblokkering van de g-rekening precies werkt:

  1. Wanneer u loonheffingen dient te betalen, vraagt u uitstel van betaling aan
  2. Verzoek om een deblokkering van uw g-rekening. Geef hierbij aan dat u liquiditeitsproblemen ondervindt als gevolg van het coronavirus en welk bedrag gedeblokkeerd dient te worden.
  3. Wanneer uw verzoek wordt geaccepteerd, ontvangt u een brief van de fiscus. Hierin staat hoe en wanneer u het bedrag van uw g-rekening ontvangt. De bijbehorende boete wegens het niet betalen van loonheffingen of andere belastingen komt daarbij te vervallen.

Wees u ervan bewust dat u alleen aanspraak maakt op een verruimde deblokkering wanneer u door de coronacrisis niet kunt voldoen aan kortlopende betaalverplichtingen.

Vragen over de g-rekening?

Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie omtrent de g-rekening? Brouwers voorziet u graag van antwoord en advies! Twijfel dan ook niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via info@brouwers.nl of telefonisch op 038- 851 52 00.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Werknemersparticipatie: Voorkom belastingheffing in verband met het lucratief belang

Bent u benieuwd hoe u belastingheffing in verband met het lucratief belang kan voorkomen? Lees dan snel verder want in dit artikel geven wij...

Wet transparante en voorspelbare Arbeidsvoorwaarden ! Update per 1-8-2022

Het wetsvoorstel Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden is in werking getreden per 1 augustus 2022. De wet zal gelden voor zowel nieuwe...

Verlenging van de Lockdown & steunmaatregelen (update 3-2-2021)

Helaas hebben we gister allemaal mogen vernemen dat de huidige Lockdown wordt verlengd tot 2 maart 2021. Dit vraagt zowel van ons als de...