Verruimde deblokkering g-rekening verlengd

Bezit u een g-rekening en komt u in liquiditeitsproblemen door de coronacrisis? U heeft dan de mogelijkheid om gebruik te maken van het saldo op de g-rekening om aan kortlopende betaalverplichtingen te voldoen. Wanneer uw liquiditeitspositie dusdanig dreigt te verslechteren, kan de Belastingdienst de g-rekening voorwaardelijk vrijgeven. Dit kan u wellicht wat meer zekerheid en toekomstperspectief bieden. De termijn voor het aanvragen van een verruimde deblokkering van de g-rekening is bovendien verlengd tot 21 april 2021. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees dan verder voor een nadere toelichting.

Wat is de g-rekening?

Veel onderaannemers reserveren een gedeelte van hun declaraties voor de g-rekening. Zo verschaffen zij zich de zekerheid dat loonheffingen aan de Belastingdienst of aan onderaannemers altijd voldaan kunnen worden. Het saldo op de g-rekening is dan ook geblokkeerd, zodat deze niet aan andere zaken besteed kan worden.

Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor mijn g-rekening?

Normaal gesproken is uw g-rekening enkel te deblokkeren bij een saldo-overschot. Echter, omwille van de coronacrisis maakt de Belastingdienst een uitzondering voor ondernemingen die in zwaar weer verkeren. Andere bedragen op de g-rekening zijn daarom tijdelijk verruimd gedeblokkeerd, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Hoe werkt de verruimde deblokkering van de g-rekening?

Wanneer u gebruik wilt maken van de verruimde deblokkering van de g-rekening, dient u uitstel van betaling aan te vragen wanneer loonheffingen moeten worden voldaan.

Onderstaand stappenplan laat zien hoe de verruimde deblokkering van de g-rekening precies werkt:

  1. Wanneer u loonheffingen dient te betalen, vraagt u uitstel van betaling aan
  2. Verzoek om een deblokkering van uw g-rekening. Geef hierbij aan dat u liquiditeitsproblemen ondervindt als gevolg van het coronavirus en welk bedrag gedeblokkeerd dient te worden.
  3. Wanneer uw verzoek wordt geaccepteerd, ontvangt u een brief van de fiscus. Hierin staat hoe en wanneer u het bedrag van uw g-rekening ontvangt. De bijbehorende boete wegens het niet betalen van loonheffingen of andere belastingen komt daarbij te vervallen.

Wees u ervan bewust dat u alleen aanspraak maakt op een verruimde deblokkering wanneer u door de coronacrisis niet kunt voldoen aan kortlopende betaalverplichtingen.

Vragen over de g-rekening?

Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie omtrent de g-rekening? Brouwers voorziet u graag van antwoord en advies! Twijfel dan ook niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via info@brouwers.nl of telefonisch op 038- 851 52 00.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Aanpassing van de faillissementswet

De Eerste Kamer heeft afgelopen dinsdag d.d. 6 oktober 20202 de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) aangenomen. De WHOA is bedoeld voor ondernemingen die...

Wij doen mee! Homerun 2019

Zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 lopen wij met het team van Brouwers de HomeRun: de sponsorloop van het Ronald McDonald Kinderfonds. We...

Wel of niet overgaan tot het geven van een thuiswerkvergoeding?

Het zal u niet verbazen dat deze vraag al enige tijd in de #hottopics staat bij vele ondernemers. Van de ene kant bent u...