Voorstel btw-nultarief voor zonnepanelen

De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst heeft het voorstel van toepassing van het btw-nultarief op de levering en installatie van zonnepanelen in behandeling genomen. Het is de verwachting dat, onder voorbehoud van de budgettaire haalbaarheid en de uitvoeringstoets, deze wijziging in werking treedt op 1 januari 2023. Mocht dit voorstel in werking treden, vallen zonnepanelen en de installatie van zonnepanelen onder het btw-nultarief (in plaats van 21%).

Door de toepassing van een btw-nultarief drukt er geen btw meer op de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Hierdoor hoeven particuliere zonnepaneelhouders geen aangaf-btw meer in aftrek te brengen. Dit leidt samen met de in juli 2021 ingevoerde registratiedrempel voor zeer kleine ondernemers, tot een aanzienlijke administratieve lastenverlichting.

In 2021 heeft de staatssecretaris al goedgekeurd dat ondernemers met een jaaromzet van maximaal € 1800 de vrijstelling voor kleine ondernemers mogen toepassen zonder dat zij hiervoor een melding hoeven te doen. Deze goedkeuring is echter niet van toepassing voor ondernemers die btw willen terugvragen. Door toepassing van het btw-nultarief op zonnepanelen, komen ook particulieren die nieuwe zonnepanelen aanschaffen in aanmerking voor de registratiedrempel, er hoeft immers geen aanschaf-btw meer teruggevraagd te worden. De verwachting is dat particulieren vanaf 1 januari 2023 zonnepanelen kunnen aanschaffen zonder zich te hoeven registreren als btw-ondernemer bij de Belastingdienst. Dit maakt de stap om zonnepanelen aan te schaffen, voor een gemiddelde particulier, een stukje kleiner.

Een ander voordeel van dit voorstel is dat de herziening van de aanschaf-btw in veel gevallen kan worden voorkomen. Sinds de KOR is vormgegeven als een vrijstelling in plaats van een ontheffing, moet er in de gevallen dat meer dan €2500 aan btw in aftrek is gebracht en als er geopteerd wordt voor de KOR, de btw in vijf jaar worden herzien. Op dit moment is het hierdoor voor particulieren die veel zonnepanelen aanschaffen niet voordelig om te opteren voor de KOR. Met het voorstel van de staatssecretaris drukt er geen btw meer op de zonnepanelen en de installatie van de panelen. Er hoeft dan geen aanschaf-btw meer te worden herzien, ongeacht de aanschafprijs van de installatie.

Indien de verlaging van het btw-tarief niet leidt tot een stijging van de prijs van de zonnepanelen, heeft dit voorstel geen financiële gevolgen voor particulieren die voor het eerst zonnepanelen aanschaffen. Echter voor mensen die al zonnepanelen hebben geplaatst en zonnepanelen willen bijplaatsen maar momenteel gebruik maken van de KOR, heeft dit voorstel wel voordelen. Het is namelijk niet mogelijk om binnen drie jaar naar ingang van de KOR weer uit de KOR te stappen. In deze periode is het dus niet mogelijk om de aanschaf-btw van extra zonnepanelen terug te vragen. Buiten deze termijn van drie jaar is het wel mogelijk om uit de KOR te stappen en de btw terug te vragen, maar dit heeft als gevolg dat er de opvolgende drie jaren geen gebruik mag worden gemaakt van de KOR en er dus btw-aangiften moeten worden ingediend. Met het voorstel van de staatssecretaris is het terugvragen van de aanschaf-btw van zonnepanelen geen reden meer om uit de KOR te stappen. Bij particulieren die gebruik maken van de registratiedrempel, geldt het driejaarstermijn van de KOR zelfs helemaal niet meer. Als deze particulieren kort na de aanschaf van de zonnepanelen toch besluiten om ondernemer voor de btw te worden, kunnen ze alsnog uit de KOR stappen.

Het voorstel van de staatssecretaris leidt voor nieuwe als bestaande zonnepaneelhouders tot aanzienlijk lagere administratieve lasten. Voor bestaande zonnepaneelhouders die zonnepanelen willen bijplaatsen leidt dit voorstel meestal ook tot een financieel voordeel.

Mocht u vragen hebben over de btw op zonnepanelen, neem dan gerust contact op met uw contactpersoon bij Brouwers.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Wijzigingen btw regels afstandsverkopen en e-commerceleveringen binnen de EU per 1 juli 2021

Wijzigingen btw regels afstandsverkopen en e-commerceleveringen binnen de EU per 1 juli 2021 Per 1 juli 2021 wijzigen de btw regels omtrent afstandsverkopen en...

Meldingsplicht voor de verhuurder van huurachterstand vóórdat ontruiming van de huurwoning wordt gevorderd

Vanwege een wetswijziging per 1 januari 2021 zijn alle verhuurders van huurwoningen – dus zowel woningcorporaties als particuliere verhuurders – verplicht om een huurachterstand...

Trustregister, het UBO-register voor trusts en FGRs

Op 23 november 2021 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor de invoering van een Trustregister. Op grond van deze wet moeten...