Wanneer is uw onderneming controleplichtig?

Wanneer bent u wettelijk controleplichtig? Een veelvoorkomende én terechte vraag die u zichzelf ongetwijfeld weleens heeft gesteld. Kort gezegd bent u controleplichtig wanneer uw onderneming qua omvang middelgroot of groot is. U bent dan op grond van de wet verplicht de jaarrekening van uw onderneming te laten controleren door een accountant. Ondanks dat dit een simpel antwoord op de vraag lijkt, komt er toch meer bij kijken. In dit artikel vertellen wij u dan ook graag wat er komt kijken bij de wettelijke controleplicht.

Controleplichtig, hoe zit dat?

De wettelijke controle van de jaarrekening is de meest bekende wettelijke controle van Nederland. Deze controle vloeit voort uit artikel 396 BW 2. Een wettelijke controle van de financiële verantwoording van een onderneming, wordt gedaan ten behoeve van het maatschappelijk verkeer.

Uw onderneming is volgens artikel 396 BW 2 wettelijk controleplichtig indien uw onderneming twee boekjaren achtereen heeft voldaan aan 2 van de volgende 3 criteria:

 • Uw onderneming heeft een netto-omzet van meer dan 12 miljoen euro
 • Uw onderneming heeft een balanstotaal van meer dan 6 miljoen euro
 • Uw onderneming heeft gemiddeld 50 of meer dan 50 fulltime medewerkers in dienst

Bovenstaande criteria gelden uiteraard ook andersom. Indien uw wettelijk controleplichtige onderneming twee jaar achtereen niet meer voldoet aan bovenstaande criteria, dan is uw onderneming niet meer controleplichtig. In een aantal uitzonderlijke situaties stelt de wet andere verplichtingen op voor bepaalde sectoren.

Waarom bestaat de controleplicht?

Zoals eerder in dit artikel vermeld is, is de wettelijke controleplicht vastgelegd in artikel 396 BW2.

Het idee achter deze wetgeving is dat naar mate uw onderneming groter wordt, er steeds meer verschillende belanghebbenden van de onderneming zijn. De belanghebbenden moeten er op kunnen vertrouwen dat uw jaarrekening een eerlijk beeld geeft van de werkelijkheid. Om die reden controleren accountants uw jaarrekening om hier vervolgens verslag over uit te brengen in een zogeheten controleverklaring.

De controleopdracht

Door middel van de controleopdracht verklaart uw accountant dat uw jaarrekening met een redelijke mate van zekerheid een eerlijk beeld geeft van de werkelijkheid. Bij de uitvoering van deze controleopdracht moeten er dan ook veel detailwerkzaamheden verricht worden. Hierdoor duurt het controleproces lang en is het intensief. Over het algemeen bestaan de controlewerkzaamheden uit vier stappen:

 • De planning en voorbereiding op de controle
 • Het uitvoeren van de interim controle. Hier gaat het om de beoordeling van de administratieve organisatie en interne beheersing van uw onderneming
 • Het uitvoeren van de eindejaarscontrole
 • Het afronden van de controle en het opstellen van de controleverklaring

Buiten deze vier stappen kan de controleopdracht aangevuld worden door een aantal extra werkzaamheden. Zo is uw accountant in het eerste jaar dat hij de controle voor u verricht ook verplicht de beginbalans te controleren.

Vrijwillige controleplicht

Ook als u niet controleplichtig bent kan het laten controleren van uw jaarrekening van grote waarde zijn voor uw onderneming. Een dergelijke controleverklaring helpt u namelijk bij verschillende zaken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Het aanvragen van een lening
 • Het gebruik maken van een subsidieregeling
 • Het verkopen van uw bedrijf

Vul onze controleplicht test in

Twijfelt u of uw onderneming controleplichtig is? Vul dan onze speciale test in. Aan de hand van een aantal simpele vragen kunnen wij direct voor u inschatten of uw onderneming controleplichtig is of niet.

Klik hier en ga naar de test.

AFM vergunning Brouwers Accountants & Adviseurs

De wettelijke controle van de jaarrekeningen mag alleen worden uitgevoerd door accountants die in het bezit zijn van een door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) afgegeven vergunning. Om in het bezit te komen van deze vergunning worden er eisen gesteld aan het kwaliteitsniveau van het accountantskantoor. Brouwers Accountant & Adviseurs beschikt over deze vergunningen en is dus wettelijk bevoegd om uw controles uit te voeren.

 • Toekomstgerichte strategen
 • Ondernemend controleteam
 • Landelijk dekkend netwerk
 • Uitmuntend in het managen van risico’s

Voor een kwalitatief hoogwaardige accountantsverklaring bent u daarom bij Brouwers aan het juiste adres. Onze experts en accountants geven u dan ook graag een advies op maat. Vraag via onderstaand contactformulier geheel vrijblijvend een adviesgesprek aan.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Energiebesparingsplicht?!

De tijd dat de meeste gebruikers (banken, overheden, leveranciers en klanten) van uw jaarrekening alleen nog maar geïnteresseerd waren in de financiële cijfers is...

Brouwers Accountants ook in de toekomst uw controlerend Accountant?

Wij zijn er klaar voor! De AFM rapporteert in haar jaarverslag over de eerste helft van 2017 dat de kwaliteitsverbetering voor accountants tijd kost....

Bewaarplicht

De fiscale bewaarplicht is waarschijnlijk niet de eerste regeling waar u als ondernemer aan denkt. Toch geldt er al jaren een wettelijke bewaarplicht van...