Wat is een doorstroomtraject en waarom is het belangrijk?

Tijdens het doorstroomtraject is het essentieel om vast te stellen of de drijfveren van de werknemer overeenkomen met de werkelijke situatie waar iemand zich in bevind. Wanneer dit niet het geval is, valt hier nog een hoog rendement op te behalen. Voor een optimaal gerealiseerd doorstroomtraject is het belangrijk om werknemers te binden, boeien en te behouden. Om dit te realiseren zijn enkele aspecten goed om in acht te nemen:

  • Naleven van een veilige werkomgeving
  • Het geven van een marktconforme beloning
  • Persoonlijke aandacht: geef erkenning en waardering en weet waar jouw werknemers behoefte aan hebben.
  • Loopbaanplanning: stilstand is achteruitgang. Bied als werkgever diverse ontwikkelingsmogelijkheden aan en maak een individuele loopbaanplanning in afstemming met de werknemer.

Brouwers kan doormiddel van advies en een HRM-scan beoordelen waar de knelpunten binnen de organisatie zitten en samen met u een loopbaanbeleid of planning opstarten om het doorstroomtraject in kaart te brengen. Daarnaast kan worden gekeken naar het functiehuis en de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden. Het is belangrijk om deze zaken op orde te hebben om personeel niet alleen te binden maar ook te behouden.

Personeel binden aan uw organisatie

Voor elke organisatie is het belangrijk te weten welk imago wordt uitgestraald naar de buitenwereld. Om personeel te binden aan de organisatie kan gebruik gemaakt worden van verschillende componenten om dit personeel ook daadwerkelijk te binden en te boeien. Employer Branding brengt dit in kaart en betreft het imago van een bedrijf. Het doel hiervan is talent aan het bedrijf te koppelen door een aantrekkelijke werkgever te zijn en de betrokkenheid binnen de organisatie te vergroten.

Daarnaast kan het aanbieden van aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden helpen bij het binden van werknemers aan de organisatie. Werknemers zijn sneller geneigd te werken bij een organisatie met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Een voorbeeld hiervan is het cafetaria model. Het model is erop ingericht dat werknemers de mogelijkheid krijgen om deels zelf de keuze te maken over welke arbeidsvoorwaarden voor hem of haar van toepassing zijn. Doordat werknemers hier zelf een keuze in hebben, zullen zij zich sneller binden bij een organisatie. Hierbij kan worden gedacht aan een auto of laptop van de zaak, een vitaliteitspakket of dertiende maand. Brouwers kan u zowel helpen met het opstellen van een arbeidsvoorwaardenpakket en beleid, alsmede als het voeren van de werving en arbeidsvoorwaarden gesprekken tijdens het instroomtraject.

Behouden van personeel

Wanneer het instroomtraject is doorlopen is het belangrijk om werknemers te blijven behouden en te boeien. Het binden en boeien staat in relatie tot elkaar. Bovenstaande opties dragen namelijk ook bij aan het verhogen van de betrokkenheid van werknemers bij de organisatie, ofwel het binden. Om werknemers te behouden is het belangrijk om te kijken naar het onderwerp duurzame inzetbaarheid en vitaliteit.

Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit wordt tegenwoordig steeds meer gezien als de sleutel tot succes. De pensioengerechtigde leeftijd loopt steeds verder op en als bedrijf moet men hierop anticiperen. Door werknemers bewust te maken van het belang van duurzame inzetbaarheid en hiervoor diverse mogelijkheden aan te bieden, zal de betrokkenheid worden vergroot. Voor de invulling van zo’n traject zijn talloze opties beschikbaar waarbij rekening wordt gehouden met de sector en bedrijfscultuur van de organisatie. Steeds belangrijk is het bijhouden van nieuwe trends en ontwikkelingen die zich voordoen in het werkveld. Het inzetten van omscholing en ontwikkelingsbudgetten voor werknemers zal een positieve bijdrage leveren aan de kennis en expertise van werknemers. Brouwers biedt hierbij een pakket met vitaliteitsmogelijkheden aan, op maat gemaakt voor uw organisatie en behoeftes van uw werknemers. Investering op dit thema leidt tot een betere balans tussen belasting en belastbaarheid en fysieke en mentale vitaliteit.

Beloning en beoordeling van uw personeel

Door werknemers te beoordelen en te belonen verhoogt men de betrokkenheid, tevredenheid en motivatie tot presteren. De beloning hiervan kan het beste individueel worden afgestemd. Niet elke werknemer heeft namelijk behoefte aan dezelfde beloning. Het aanbieden van een bepaald soort beloning kan averechts werken voor werknemers die hier geen belang van inzien. Daarom zou een bedrijf gebruik kunnen maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP).

Hierin wordt de werknemer uitgedaagd om zelf na te denken over zijn of haar wensen op de lange termijn en kunnen de behoeftes in kaart worden gebracht. Dit zal op zijn beurt resulteren in een positieve mindset van de werknemer die zich gehoord voelt door de organisatie. Een loopbaanplanning voor uw medewerkers in combinatie met een POP zal ervoor zorgen dat medewerkers langer en duurzaam inzetbaarheid blijven. Ook kunnen de secundaire arbeidsvoorwaarde gezien worden als een indirecte beloning en vorm van investering van werkgever in de werknemers.

Brouwers kan u hierbij ondersteunen door een marktconforme salaris scan uit te voeren en naar aanleiding van de resultaten u te adviseren in uw beloningsbeleid en salaris, inclusief het uitrollen van systemen en het salarispakket. Ook kunnen wij u adviseren in het koppelen van een beoordelingsmethodiek zodat uw beoordelen- en beloningscyclus naadloos op elkaar aansluiten uw werknemers zich gewaardeerd voelen.

Vragen of interesse in begeleiding bij uw doorstroomtraject?

Heeft u vragen over het doorstroomtraject of bent u opzoek naar begeleiding bij het optimaliseren van uw eigen doorstroomtraject? Neem dan gerust contact op met ons! Een van onze HRM specialisten helpt u namelijk graag verder op weg! Stuur een mail aan info@brouwers.nl.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Checklist uitbetalen vakantietoeslag

Het is bijna weer zover. De vakantietoeslag dient uitbetaald te worden! Maar waar dient u als werkgever allemaal rekening mee te houden? Controleer de...

Ook de allerbeste medewerker moet zich kunnen verbeteren

BrouwersHRM doet veel meer dan alleen loonverwerking. Binnen BrouwersHRM hebben wij continu oog voor de snel veranderende wet- en regelgeving binnen de vakgebieden HRM...

Lunchbijeenkomsten op woensdag 12 en/of 26 september 2018

Thema Verzuim op woensdag 12 september te Zwolle Een ziekmelding is soms het begin van een moeizaam re-integratietraject. Tijdens de lunch lopen de HRM...