Wet bronbelasting 2021

Alles wat u moet weten over de Wet Bronbelasting

Per 1 januari 2021 is de Wet bronbelasting ingevoerd. Volgens deze regelgeving worden specifieke rente – en royaltybetalingen van Nederlandse bedrijven maximaal belast. Het gaat hier om uitbetalingen aan gelieerde bedrijven in fiscaal aantrekkelijke landen. Ook geldt de wet bronbelasting als anti-misbruikmaatregel. Meer weten over de wet bronbelasting 2021? Lees dan onderstaande tekst voor een nadere toelichting.

Bronbelasting voor gelieerde lichamen

Ter verheldering van de wet bronbelasting 2021 moet eerst de betekenis van een gelieerd lichaam concreet worden gemaakt. Er wordt van een gelieerd lichaam gesproken wanneer het hoofdorgaan meer dan 50 % vertegenwoordigt van de statutaire stemrechten en dus over een meerderheidspositie beschikt in de besluitvorming. Bovendien wordt er van gelieerdheid gesproken wanneer een derde partij baat heeft in zowel het ontvangende lichaam als het betalende lichaam.

Fiscaal aantrekkelijke landen

De Belastingdienst onderscheidt een aantal laagbelastende landen in de wet bronbelasting 2021. Daarvoor hanteren zij twee criteria:

  • Een laagbelastend land heft geen of een tarief lager dan 9% aan winstbelasting;
  • Het desbetreffende land staat op de EU-lijst van niet-coöperatieve landen voor belastingdoeleinden.

De volgende landen worden door de Belastingdienst aangemerkt als laagebelastend: Anguilla, Bahama’s, Bermuda, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kaaimaneilanden, Turkmenistan, Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu, Amerikaanse Maagdeneilanden, Amerikaans Samoa, Fiji, Guam, Palau, Samoa, Seychellen en Trinidad en Tobago.

Bronbelasting op rente- en royaltybetalingen

Voorheen gold in Nederland geen belastingtarief voor rente- en royaltybetalingen. Het was aantrekkelijk om deze geldstromen via Nederland naar laagbelastende landen te verplaatsen. De wet bronbelasting 2021 verhindert dergelijke praktijken, door een maximaal belastingtarief van 25 % op rente- en royaltybetalingen aan laagbelastende landen te hanteren.

Wet bronbelasting als anti-misbruikmaatregel

De wetbronbelasting verhindert, naast onbelaste betalingen aan gelieerde lichamen, ook misbruiksituaties. Dit zijn situaties waarin een kunstmatige bedrijfsconstructie het mogelijk maakt om belastingheffing te ontwijken. Een kunstmatige bedrijfsconstructie strookt niet met de zakelijke grondpatronen van het lichaam dat de betalingen ontvangt. Ofwel, er is sprake van een omslachtige en onlogische betalingswijze, bijvoorbeeld omdat de mate van substance niet overeenkomt.

Aangifte en betalen van bronbelasting

U doet (mits op u van toepassing) één keer per jaar aangifte via het Aangifteformulier bronbelasting op rente en royalty’s. De aangifte en betaling dienen binnen een maand na afloop van het kalenderjaar te zijn voldaan.

Vragen of opmerkingen over de wet bronbelasting?

Heeft u vragen of opmerkingen over de wet bronbelasting? Neem gerust contact met ons op! Wij staan klaar voor al uw vragen. Contact opnemen kan via het onderstaande contactformulier of info@brouwers.nl / 038-851 52 00.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Goedkeurend besluit eigenwoningreserve en eigenwoningschuld

De omvang renteaftrek eigen woning is afhankelijk van het eigenwoningverleden, van de gekozen financiering en de vraag of sprake is van samenwonen, een beperkte...

Deadline: geef uw werkelijke omzet van TVL Q4 2020 op tijd door!

Na uw aanvraag Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q4 2020 is het nu tijd om u werkelijke omzet door te geven. De werkelijke omzet van...

Steunpakket 3.0 Covid-19

Voor vele bedrijven hebben wij ondersteuning mogen bieden bij de eerste twee steunpakketten vanuit de overheid. Hierbij brengen wij u op de hoogte van...