Wijziging overdrachtsbelasting

De laatste wijzigingen op het gebied van overdrachtsbelasting

Vanaf 1 januari 2021 hoeven woningkopers van 18 tot 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij de aankoop van hun woning, ten behoeve van de positie van starters op de woningmarkt. Vanaf 1 april is deze wijziging verder uitgebreid. Bij de aankoop van woningen duurder dan 400.000 euro dient men wel overdrachtsbelasting af te dragen. Wilt u meer weten over de overdrachtsbelasting en recente wijzigingen? Lees dan onderstaande tekst voor een nadere toelichting.  

Overdrachtsbelasting voor jonge kopers

Doordat jonge kopers (18 tot 35 jaar) eenmalig van de overdrachtsbelasting vrijgesteld worden, kunnen zij zich een gunstigere positie op de woningmarkt verschaffen. Let wel: deze vrijstelling geldt niet bij woningen duurder dan 400.000 euro. Bovendien moeten de kopers zelf de aangekochte woning gaan bewonen. Bij het investeren en vervolgens verhuren van een tweede huis als belegging betaalt u het reguliere belastingtarief van 8 procent. Starters op de woningmarkt worden zo ‘’beschermd’’ tegen (particuliere) vastgoedbeleggers.

Wat omvat de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting wordt geheven bij de overdracht van een woning en bijbehorende grond. Oorspronkelijk bedroeg dit belastingtarief 6 procent, maar in 2012 is dit percentage permanent verlaagd naar 2. Zoals eerder genoemd, kunnen woningkopers tussen de 18 en 35 jaar eenmalig vrijgesteld worden van de overdrachtsbelasting. Dit kan aanzienlijk schelen op de totale bijkomende kosten bij de aankoop van een woning. Het belastingtarief bij de overdracht van vastgoed is momenteel 2 procent. Bij een koopwoning van bijvoorbeeld 280.000 euro scheelt dit de koper dus al 5600 euro.

Voorwaarden omtrent tarieven en vrijstellingen van overdrachtsbelasting

Om op de vrijstelling van overdrachtsbelasting aanspraak te maken, dient men dus aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • De koper is tussen de 18 en 35 jaar oud;
  • De aangekochte onroerende zaak betreft een woning, welke de koper zelf dient te gaan bewonen;
  • De koper heeft niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting;
  • De waarde van de woning is niet hoger dan 400.000 euro, wanneer de overdracht na 31 maart 2021 plaatsvindt. Bovendien geldt de overdrachtsdatum waarop bij de notaris is getekend, en dus niet die van de koopovereenkomst.

Ook is het als woningkoper verstandig om de volgende zaken in het achterhoofd te houden:

  • Is één van de kopers ouder dan 35 jaar, en zit de andere koper onder deze leeftijdsgrens? In dit geval dient de oudere koper het belastingtarief van 2 procent te betalen over zijn/haar deel van de aankoop. Dit geldt vice versa voor de koper die wél onder de leeftijdsgrens valt.
  • U maakt aanspraak op de vrijstelling van overdrachtsbelasting ongeacht of u eerder een koopwoning heeft bezeten (en mits u aan de andere voorwaarden voldoet). De aangekochte woning hoeft dus niet uw eerste koopwoning te betreffen;
  • U dient officieel te verklaren dat u voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Vragen of opmerkingen omtrent de overdrachtsbelasting?

Heeft u vragen of opmerkingen over de overdrachtsbelasting of de recente wijzigingen? Accountantskantoor Brouwers helpt u graag verder! Neem gerust contact met ons op voor verdere opheldering. Dit kan via info@brouwers.nl of telefonisch op 038- 851 52 00.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Reiskostenvergoedingen moeten per 1 januari 2021 opnieuw in kaart worden gebracht.

In de column van 29 december jl. van mijn collega Anke Bakker op LinkedIn is al benoemd dat de vaste reiskostenvergoeding in 2021 komt...

Verlenging van de Lockdown & steunmaatregelen (update 3-2-2021)

Helaas hebben we gister allemaal mogen vernemen dat de huidige Lockdown wordt verlengd tot 2 maart 2021. Dit vraagt zowel van ons als de...

Financiële kengetallen

Financiële kengetallen die inzicht geven in de financiële gezondheid van uw onderneming Financiële kengetallen zijn getallen die de verhouding van specifieke financiële cijfers aantonen....