Zorgbonus 2021 valt lager uit

Update zorgbonus 2021

De bonus die het kabinet aan alle werkende mensen in de zorg wil uitkeren valt lager uit dan aanvankelijk gedacht werd. Zoals het er nu naar uitziet hebben enkel mensen die maximaal twee keer modaal verdienen recht op de zorgbonus. Afhankelijk van het aantal aanvragen krijgt deze groep een netto-uitkering die tussen de 200 en 240 euro bedraagt. Dat schrijft demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg aan de Tweede Kamer. Daarnaast wordt de zorgbonusregeling ook uitgebreid met een aantal nieuwe sectoren die tot voorkort juist nog uitgesloten werden. Dit zijn onder andere de branches fysiotherapie en verloskundigen. Het aanvraagloket voor de betreffende branches gaat naar verwachting medio juni open. Zodoende kan de zorgbonus dit jaar nog worden uitgekeerd aan de betreffende medewerkers.

Verschillende opties voor het uitkeren van de zorgbonus

Demissionair minister Van Ark voor Medische Zorg kwam onlangs met twee verschillende opties naar buiten voor het uitkeren van de zorgbonus. Uiteindelijk is in overleg om te kiezen voor optie 2.

Optie 1 = Een zorgbonus van €500 netto. Op deze manier is het budget dan toereikend voor zo’n 800.000 zorgmedewerkers.

Optie 2 = De zorgbonus wordt beschikbaar gesteld aan alle branches die binnen de sector ‘Zorg & Welzijn’ vallen. Wanneer iedere zorgmedewerker die maximaal twee keer modaal verdient de zorgbonus ontvangt, dan is het totale budget toereikend voor een netto bonus die tussen de €200 en €240 bedraagt.

Meer over de zorgbonus voor 2021

In 2020 hebben veel zorgprofessionals al een zorgbonus van € 1.000 netto ontvangen. Deze zorgbonus kwam in eerste instantie voort uit een motie van de Tweede Kamer en gold voor de periode van 1 maart tot 1 september 2020. Deze zorgbonus werd dusdanig breed aangevraagd door zorgmedewerkers dat het beschikbaar gestelde budget met €800 miljoen is overschreden. Voor 2021 is er dan ook nog eens een bedrag van €720 miljoen beschikbaar gesteld. Dit budget wordt verdeeld over het aantal goedgekeurde aanvragen. Zoals gezegd ligt het bedrag van de zorgbonus voor 2021 naar verwachting tussen de €200 en €240. Het daadwerkelijke bedrag wordt naar verwachting eind oktober 2021 bekend gemaakt. Men verwacht de zorgbonus voor het einde van 2021 uit te kunnen keren alle zorgmedewerkers wiens aanvraag is goedgekeurd.

Voorwaarden zorgbonus 2021

De belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de zorgbonus van 2021 is dat u als zorgprofessional een uitzonderlijke prestatie heeft verricht vanwege Covid-19. Dat wil zeggen ‘door zorg aan patiënten te bieden onder uitzonderlijke omstandigheden in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 15 juni 2021’.

Hiermee zijn de voorwaarden voor de zorgbonus grotendeels gelijk aan die van 2020. Echter zijn er wel een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar. Zo dient iedere aanvrager van de zorgbonus zich er van bewust te zijn dat u als zorgmedewerker maximaal 1 bonus krijgt uitgekeerd. Ook kunt u als aanvrager geen nadere voorwaarden stellen aan de uitkering van de zorgbonus.

Aanvragen van de zorgbonus voor 2021

Op dinsdag 15 juni 2021 is het DUS-I aanvraagloket geopend voor zorgaanbieders. In aanvulling hierop kunnen Pgb-budgethouders vanaf ditzelfde moment terecht bij het aanvraagloket van de SVB. Beide loketten sluiten vooralsnog op 27 juli 2021 om 18:00 uur.

Twijfelt u of u als zorgmedewerker in aanmerking komt voor de zorgbonus van 2021? Dan kunt u dit, samen met een heldere uitleg omtrent het aanvragen van de zorgbonus teruglezen in de handreiking van het DUS-I loket én in de handreiking van de SVB.

Vragen over de zorgbonus?

Heeft u vragen of opmerkingen omtrent de zorgbonus voor 2021? Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op. Wij helpen u graag bij al uw vragen. Via het onderstaande contactformulier kunt u uw gegevens achter laten, wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met u op. Liever direct een collega spreken? Bel ons dan op 038 – 851 53 10 of stuur een mail naar info@brouwers.nl.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Wet DBA: minstens 100 bedrijfsbezoeken door Belastingdienst over schijnzelfstandigheid

De Belastingdienst gaat nog dit jaar zeker 100 opdrachtgevers bezoeken om in gesprek te gaan over hun manier van werken met opdrachtnemers. Zo geeft...

Overstappen naar een BV

Bent u evenals veel andere ondernemers begonnen als eenmanszaak of VOF? Grote kans dat u na verloop van tijd tegen de vraag aanloopt of...

Tips opstellen RI&E

Wat is een RI&E? Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) beschrijft de risico’s die het werk voor de werknemers met zich meebrengt. Tevens staat in...