Consumptief krediet

Consumptief krediet is een verzamelnaam voor kredietvormen die gebruikt worden voor de aanschaf van goederen met een beperkte houdbaarheid. In dit artikel vertellen we u graag meer over de aard van deze consumptieve kredieten. Zo weet u exact wanneer deze financieringsvorm interessant voor u is en waar u allemaal op moet letten.

Wat is consumptief krediet?

Zoals gezegd worden consumptieve kredieten ingezet voor de financiering van goederen met een beperkte houdbaarheid. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan een auto, een vakantie of wit- en bruingoed.

Consumptief krediet is als het ware de tegenhanger van hypothecair krediet. Hierbij wordt het krediet namelijk gebruikt voor de aanschaf van duurzame zaken zoals onroerend goed.

Consumptief krediet kan onderverdeeld worden in aflopend en doorlopend krediet. Hierbij wordt het aflopende krediet doorgaans ook wel een ‘persoonlijke lening’ genoemd. U moet het geleende bedrag dan binnen een vooraf afgesproken looptijd terugbetalen aan de kredietverstrekker. Iedere keer dat u een bedrag aflost kunt u dit niet opnieuw opnemen.

Bij doorlopend krediet spreekt u samen met de kredietverstrekker een limiet af. Dit is het maximale bedrag dat u mag lenen. Vervolgens mag u zelf bepalen hoeveel en wanneer u van dit krediet leent. Hierbij is het dus wel mogelijk om eerder afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Ook heeft u de mogelijkheid om vervroegd af te lossen.

Voorbeelden van consumptief krediet

Omdat consumptief krediet een verzamelnaam is voor allerlei soorten kredieten voor privégebruik, bestaan er veel verschillende soorten. Geen wonder dat u zich wellicht afvraagt welke kredietvormen hier onder vallen.

De belangrijkste vormen van consumptief krediet zijn:

 • Een persoonlijke lening;
 • Doorlopend krediet;
 • Rood staan op een bankrekening (Rekening Courant);
 • Koop op afbetaling;
 • Huurkoop.

Het adviseren, bemiddelen of het aanbieden van bovenstaande kredieten wordt een financiële dienst genoemd. Hierdoor houden instanties als de AFM toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving door partijen die deze dienstverlening aanbieden. Let u er dan ook goed op dat u bovenstaande kredietvormen enkel afsluit bij erkende accountants en adviseurs.

Bij Brouwers weet u in ieder geval zeker dat u te maken krijgt met ervaren specialisten binnen dit vakgebied. Ook zijn wij in het bezit van de juiste vergunningen dankzij het kwaliteitsniveau van ons accountantskantoor.

Kredietsom consumptieve kredieten

Wanneer u besluit om een consumptieve lening af te sluiten bij een kredietverstrekker, dan moet u vanzelfsprekend eerst de kredietsom vaststellen. De kredietsom staat voor het totale bedrag dat u leent en ook weer terug moet betalen aan de kredietverstrekker.

Deze som is in de meeste gevallen vast, maar kan zeker ook variabel zijn. Dit hangt voornamelijk af van de kredietvorm die u kiest. Wanneer er sprake is van een variabele kredietsom, zal er ook een kredietlimiet worden vastgesteld. Dit geeft aan wat het maximale bedrag is dat u kunt lenen bij de kredietverstrekker.

Rente en hypotheek

Zoals bij iedere vorm van kredietverstrekking betaalt u de kredietverstrekker een vergoeding in de vorm van rente. De rente op consumptief krediet bestaat in veel gevallen uit de onderstaande onderdelen:

 • Rentekosten die de kredietverstrekker maakt om geld aan te trekken.
 • Overheadkosten die de kredietverstrekker maakt voor onder andere marketing, kantoor en personeel.
 • Provisie van de kredietverstrekker aan een tussenpersoon.
 • Opslag voor het risico dat de kredietverstrekker loopt.
 • Een x bedrag aan winstopslag.

Tip: Bij het vergelijken van rentes dient u er goed op te letten dat er verschil is tussen nominale en effectieve kredietvergoeding.

Bovenstaande onderdelen vormen samen de nominale rente op uw consumptief krediet. Echter valt de effectieve rente vaak net iets hoger uit. Dit komt omdat er in het tarief van de effectieve rente rekening wordt gehouden met het feit dat u de rente niet in één keer aan het einde van het jaar betaalt. Dit doet u naar verwachting per maand.

De nominale rente op consumptief krediet is dus als het ware een fictieve rente die gebaseerd is op het feit dat u de rente jaarlijks zou betalen en er geen maandelijkse transactiekosten zouden zijn.

Vragen over consumptieve kredieten?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over consumptief krediet? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs via het onderstaande contactformulier. Zij voorzien u graag van een duidelijk en overzichtelijk advies op maat. U kunt ons ook direct een mail sturen met uw vraag. Richt deze aan: info@brouwers.nl.

Stel uw vraag

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Bekijk ook