Belastingrente

De belastingdienst brengt  belastingrente in rekening als een aanslag buiten de wettelijke termijn wordt opgelegd. Om belastingrente te voorkomen is het noodzakelijk dat tijdig een verzoek voor het opleggen van een voorlopige aanslag wordt gedaan.

Inkomstenbelasting  en vennootschapsbelasting te betalen belastingrente

Vanaf 1 oktober 2020 bedraagt de belastingrente voor de inkomstenbelasting weer 4%. Vanwege corona bedroeg deze van 1 juli 2020 tot 1 oktober 2020 slechts 0,01%. De belastingrente voor de vennootschapsbelasting bedraagt vanaf 1 januari 2022 weer 8%.

Indien voor 1 mei aangifte inkomstenbelasting  en voor 1 juni aangifte vennootschapsbelasting wordt gedaan volgend op het jaar waarover belastingaangifte wordt gedaan, dan wordt geen belastingrente in rekening gebracht. Bij een gebroken boekjaar moet aangifte binnen 3 maanden na afloop van het boekjaar worden gedaan om belastingrente te voorkomen.

Bij ontvangst van de aangifte op of na 1 mei voor de inkomstenbelasting en 1 juni voor de vennootschapsbelasting wordt belastingrente in rekening gebracht vanaf 1 juli tot maximaal 19 weken na ontvangt van de aangifte. De belastingrente wordt maximaal in rekening gebracht tot 6 weken na dagtekening van de aanslag.

Indien de belastingdienst moet afwijken van de aangifte, dan worden er belastingcenten berekend vanaf 1 juli. Ook als de aangifte is gedaan voor 1 mei/1 juni. Het indienen van een foutieve aangifte kan dus extra geld gaan kosten.

Bij een navorderingsaanslag loopt de belastingrente van 1 juli na het aangiftejaar tot 1 maand na dagtekening van de aanslag.

Bij een verzoek om een voorlopige aanslag voor 1 mei wordt geen belastingrente in rekening gebracht.

Vergoeden belastingrente inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

De belastingdienst vergoedt belastingrente bij een teruggaaf als de gegevens uit de aangifte ongewijzigd zijn overgenomen en de belastingdienst er na ontvangst van de aangifte er langer dan 13 weken over doet om een aanslag op te leggen en de aanslag na  juli is opgelegd. De rente wordt berekend van 1 juli tot 6 weken na de datum van de aanslag.

Erfbelasting

Voor de erfbelasting bedraagt de belastingrente vanaf 1 oktober 2020 weer 4%. Tussen 1 juni 2020 en 1 oktober 2020 bedroeg deze 0,01%.

Er wordt alleen belastingrente in rekening gebracht bij overlijden vanaf 2021 of voor 2017. De belastingrente wordt  berekend over de periode van 8 maanden na overlijden tot 6 weken na de datum van de aanslag.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Update vermogensrendementsheffing box II

In het kerstarrest van 24 december 2021 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de vermogensrendementsheffing box III vanaf 2017 in strijd is met eigendomsrecht...

FiscKwartaal(tje) april 2018

Tips voor de ondernemer: Tijdig contracten aanpassen met nieuwe betalingstermijn Handhaving Wet DBA verder uitgesteld Ook stakingslijfrentepremie op tijd betalen voor aftrek in 2017...

Aanpassing BTW-regels vouchers

Aanpassing BTW-regels voor vouchers per 1 januari 2019 Per 1 januari 2019 zijn er nieuwe btw-regels voor vouchers die vanaf 1 januari 2019 worden...