Hoe voorkomt u onnodige belastingrente?

Alles wat u moet weten over belastingrente

Wanneer na het invullen van uw inkomsten- of vennootschapsbelasting blijkt dat u een bedrag aan de Belastingdienst moet afstaan, is het mogelijk dat hier belastingrente over berekend wordt. In onderstaand artikel geven wij u graag een nadere toelichting over het begrip belastingrente.

Wat is belastingrente?

Belastingrente wordt berekend over het bedrag dat u aan de Belastingdienst afdraagt. De reden voor het hanteren van belastingrente is het voorkomen van te late aangiftes. Echter, wanneer de Belastingdienst zonder legitieme verklaring te lang doet over het verwerken van uw aanslag, heeft u recht op een vergoeding van de belastingrente.

Het rentepercentage verschilt per type belasting. Hoofdzakelijk wordt er een onderscheid gemaakt tussen inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Bij de inkomstenbelasting is de rente minimaal 4 %, bij de vennootschapsbelasting is dit minimaal 8 %.

Terugbetaling van belastingrente

Wanneer u geld van de Belastingdienst terugkrijgt, is het mogelijk dat de Belastingdienst het rentebedrag terugstort. Dit gebeurt meestal wanneer de Belastingdienst te lang heeft gedaan over het verwerken van uw aangifte.

Afdragen van belastingrente

Wanneer uit de belastingaanslag blijkt dat u nog een te betalen bedrag dient te voldoen, is het mogelijk dat hier belastingrente over verrekend wordt. Dit kan komen doordat u bijvoorbeeld te lang heeft gedaan over het indienen van uw aangifte.

Hoge belastingrente voorkomen

Gezien de rentepercentages van 4 % en 8 %, kan het rentebedrag behoorlijk oplopen. Dit wilt u uiteraard graag voorkomen. Het is daarom belangrijk om uw belastingaangifte niet te laat in te dienen.

De aangifte inkomsten- en vennootschapsbelasting moeten voor 1 mei 2021 ingediend worden. Daar waar dit voor particulieren goed te doen is, is voor ondernemers deze termijn vaak te kort. Daarom vragen zij doorgaans uitstel van aangifte aan. Aan ondernemers met een belastingconsulent wordt gewoonlijk 13 maanden uitstel van aangifte toegekend. Echter ziet de Belastingdienst liever dat u uw aangifte binnen de gebruikelijke termijn afrondt. Om tijdige aangiftes te stimuleren wordt daarom belastingrente op aangiftes na 1 juli toegepast. Met het op tijd indienen van uw aangifte voorkomt u deze extra aanslag. Particulieren dienen dit voor 1 mei te doen, ondernemers voor 1 juni.

Op tijd betalen van een belastingaanslag

Het is zeer aan te raden om uw belastingaanslag op tijd te betalen. Wanneer dit niet gebeurt, brengt de Belastingdienst namelijk een invorderingsrente per dag na het verlopen van de betalingstermijn in rekening.

Belastingrente van een gebroken boekjaar

Een boekjaar staat binnen ondernemingen niet altijd gelijk aan een kalenderjaar. Daarom wordt de belastingrente bij gebroken boekjaren 6 maanden na de afloop van dit boekjaar in rekening gebracht. Als u hoge belastingrente wilt vermijden, dient u de aangifte binnen 3 maanden na afloop van het boekjaar in te dienen. Een andere optie is om binnen 4 maanden een aanvraag van voorlopige aanslag te doen.

Tijdelijke wijziging belastingrente betreffende coronacrisis

Wegens de coronacrisis is de belastingrente tijdelijk zowel voor de inkomsten- als vennootschapsbelasting op 4 % bepaald. De invorderingsrente is daarnaast vanaf 23 maart 2020 tot 31 december 2021 teruggebracht van 4 % naar 0,01 %.

Vragen over de belastingrente?

Heeft u verdere vragen omtrent de belastingrente? Of twijfelt u of u de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting correct heeft ingevuld? Brouwers geeft u graag antwoord op uw vragen! Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via info@brouwers.nl of telefonisch op 038- 851 52 00.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde artikelen

Toon alles

Inloopspreekuur voor starters en ervaren ondernemers

Bent u van plan een eigen bedrijf te starten? En wilt u geïnformeerd worden over de fiscale en administratieve gevolgen? Of bent u op...

Verschillende vormen van alternatieve financiering

Vormen van alternatieve financiering worden steeds populairder. Een logisch gevolg van het feit dat banken en andere ‘traditionele’ financiers steeds vaker ‘NEE’ zeggen tegen...

Kabinet wil vertrouwen in turboliquidatie verbeteren en misbruik tegengaan

Het wetsontwerp Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie is onlangs in consultatie gebracht. Daarin zijn maatregelen opgenomen die de rechtsbescherming van schuldeisers bij turboliquidatie moeten verbeteren...